slikarstvo.net

biografije slikara


 

Aleksandar Cvetković

Aleksandar Cvetković rođen je 1947. godine u Aleksincu. Akademiju likovnih umetnost završio je u Beogradu na odseku slikarstva, kao i postdiplomske studije 1975. godine u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Priredio je 60 samostalnih izložbi iz oblasti slikarstva i crteža i učestvovao na više likovnih manifestacija. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada iz oblasti slikarstva i crteža od kojih izdvajamo I nagradu Oktobarskog salona 1977, I nagradu Oktobarskog salona 1988, Zlatnu paletu 1985, Nagradu Politike 1990.godine.
 lukijan  

Aleksandar Luković- Lukijan

Aleksandar Luković- Lukijan rođen je 1924. godine u Beogradu. Na Akademiju za likovne umetnosti primljen je 1946. godine. Akademiju likovnih umetnosti i specijalni tečaj završio je 1952. godine. Bio je član grupe "Samostalni" i jedan od osnivača "Decembarske grupe", kao i aktivan učesnik umetničkih kolonija. Prvi put izlaže 1951. godine sa grupom "Samostalni", a 1953. otvara prvu samostalnu izložbu. Izlagao je na više od 30 samostalnih izložbi i mnogim grupnim u zemlji i inostranstvu. Bio je profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu gde i danas živi i radi.

 

Boža Ilić

Boža Ilić rođen je 1919. god. u selu Žitni potok kod Prokuplja i još u detinjstvu je ostao potpuno bez sluha. Slikarstvom je počeo da se bavi sa 16 godina, kao pomoćnik jednog seoskog ikonopisca. U Beograd dolazi 1937. godine i upisuje se u Umetničku školu. Akademiju likovnih umetnosti upisao je 1938. godine, i završio je u klasi velikog slikara i pedagoga Mila Milunovića. Likovni kritičari su ga jos 1947. godine proglasili vodećim predstavnikom socijalističkog realizma. Njegovo delo obuhvata monumentalne figurlne kompozicije, enterijere, portrete, mrtve prirode i pejzaže. Radio je uglavnom tehnikom ulja. Član udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) postaje 1947. i od tada redovno izlaže. U Beogradu je samostalno izlagao 1953, 1955, 1958. i na mnogim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu ( XXI bijenale u Veneciji 1950. godine ). Umro je u Beogradu 1993. godine.

   

Boža Prodanović

Božidar Boža Prodanović (1923-2006) rođen je u Pranjanima. Bavio se grafikom i mozaikom. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu. Bio je profesor umetničke škole u Peći od 1950. do 1953. godine i profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Samostalne izložbe imao je u Beogradu, Peći, Prištini, Novom Sadu, Čačku... a izlagao je na mnogim grupnim izložbama, uključujući Oktobarski salon, Grafiku beogradskog kruga, Trijenale likovnih umetnosti u Beogradu... Izlagao je i u inostranstvu, kao i na međunarodnim izložbama, uključujući 17.bijenale u Veneciji 1954. godine i 2.Mediteransko bijenale u Aleksandriji 1957. godine. Dobitnik je niza nagrada.

   

Branko Filipović Filo

Branko Filipović Filo rođen je 1924. godine u Cetinju. Godine 1936. odlazi u Beograd gde nastavlja školovanje. Po završetku rata, 1946. godine, na poziv Mila Milunovića upisuje Umjetničku školu u Cetinju, kod profesora Petra Lubarde.Po završetku ove škole odlazi u Beograd gde se upisuje u Školu za primenjene umetnosti, a potom 1950. Umjetničku školu u Herceg Novom u klasi Marka Kurjačića, kada i prvi put izlaže na V izložbi likovnih umetnika Crne Gore. Sledeće 1951. godine, izlaže na II savremenoj izložbi u Cetinju, i Ivan Tabaković ga predlaže za saradnika Milu Milunoviću. Po dolasku u Beograd upisuje se na Akademiju za likovne umetnosti koju, sa specijalnim tečajem kod Mila Milunovića, završava 1955. godine. Stalni je član galerija: "Penelope", "Rive Gauche" i "Lambert". Umro je u Beogradu, 1997. godine.

   

Danica Masniković

Danica Masniković rođena je 1941. godine u Brnu u Češkoj gde je završila Višu umetničku školu. Diplomirala je 1965. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Boška Karanovića.  Postdiplomske studije na istom fakultetu završila je 1967. godine. Član je ULUS-a. Dobitnik je mnogobrojnih uglednih nagrada. Slike, grafike i crteže izlagala je na preko 200 samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bavi se crtežom, akvarelom, slikom i grafikom. Dela Danice Masniković nalaze se u u kolekcijama Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju grada Beograda, Narodnom muzeju Kragujevac, u prostorima mnogih značajnih zdanja kao i u mnogim privatnim kolekcijama.

 kerecki  

Desa Kerečki

Desa Kerečki rođena je 1936.god. u Beogradu, diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti 1962.godine. Izlagala je na preko 20 samostalnih izložbi i mnogim grupnim u zemlji i inostranstvu.

Dragan Malešević Tapi

Dragan Malešević Tapi rodjen je 1949 godine u Beogradu, iznanada preminuo 2002 godine. Po profesiji diplomirani ekonomista. U ranoj mladosti počeo da se bavi slikarstvom kao autodidakt. Smatra se vodećim predstavnikom slikarstva hiperrealizma i osnivačem slikarstva magičnog realizma u Srbiji. 1985 svoja dela prvi put prikazuje javnosti na grupnoj izložbi u Rovinju, uz Miću Popovića i Olju Ivanjicki, gde je izlagao narednih pet godina. Prodaja njegovih prvih slika u galeriji Prijeko u Dubrovniku 1987, biva presudan trenutak za njegovo slikarstvo. Posle samo dve godine časopis "Art News" uvrstiće ga među sedam najboljih hiperrealista sveta. Osamdesetih i devedesetih godina njegove slike izazivaju ogromnu medijsku pažnju, a slede mnogobrojne samostalne kao i grupne izložbe širom zemlje i u inostranstvu. SAD, Kuba, Belgija, Francuska, Engleska, Nemačka, Švajcarska, Grčka, Kipar, Bugarska, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, Rusija, Kina, Japan,itd.

   

Dragan Martinović

Dragan Martinović rođen je 1957.god.u Bogatiću u Mačvi. Ljubav prema slikarstvu stiče od oca Milivoja, naivnog slikara i reditelja.  Akademiju likovnih umetnosti završio je 1981. godine, a postdiplomske studije u klasi profesora Zorana Petrovića 1984. godine u Beogradu. Član je Mačvanske slikarske škole, ULUS-a , grupe LADA i osnivač grupe Esnaf. Bavi se scenografijom i pedagoškim radom. Izlagao je na više od 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Samostalno je izlagao više od 120 puta. Zastupljen je u mnogim muzejima i privatnim kolekcijama širom sveta. Dobitnik je više nagrada i društvenih priznanja.

   

Ivan Tabaković

Ivan Tabaković (1898-1977) rođen je 1898. godine u Aradu u Mađarskoj (danas pripada Rumuniji). Studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Budimpešti, a nakon toga na Kraljevskoj akademiji primenjenih umetnosti u Zagrebu. 1922. godine privremeno je prekinuo studije u Zagrebu i otišao u Minhen gde je pohađao dva semestra na Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Behera Gundala, kao i u privatnoj školi Hansa Hofmana.  Nakon proglašenja Kraljevine Jugoslavije 1926. godine, vratio se u zemlju gde je povremeno radio kao grafički crtač na Institutu za anatomiju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a od 1938. godine bio je profesor na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je SANU od 1965. godine.

   

Jovan Bijelić

Jovan Bijelić (1886 - 1964) rođen je u Koluniću kod Bosanskog Petrovca. Spada u centralne figure srpske i jugoslovenske međuratne umetničke scene. Bio je jedan od osnivača grupe Oblik koja je bila nosilac najprogresivnijih shvatanja u srpskoj sredini tog vremena. Bijelić je rođen u Bosni 1884. Školovao se u Pragu i putovao po Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, gde je imao prilike da se upozna sa aktuelnim tokovima evropske umetničke scene. U moderno shvatanje slike inkorporirao je snažno nacionalno osećanje koje se posebno ogleda u brojnim slikama bosanskog pejzaža. Prošao je kroz nekoliko faza u svom radu: od uticaja Sezana i kubizma, preko realizma i kolorističke faze, da bi u poslednjim svojim radovima došao do same granice apstraktne umetnosti. U Beogradu je imao atelje gde su rado dolazili mladi umetnici na koje je izvršio snažan uticaj.

 

Kosta Hakman

Kosta Hakman (1899 – 1961) rođen je u Bosanskoj Krupi 22. maja 1899. od oca poljskog imigranta i majke bosanske Srpkinje iz Sarajeva. Srednju školu je završio 1919, kada započinje studije slikarstva. Od 1921. do 1924. studirao je slikarstvo u poljskom gradu Krakovu. Svoju prvu izložbu je održao 1925. Povremeno je predavao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. U periodu od 1941-1944. bio je zatočen u koncentracionom logoru u Dortmundu kao ratni zarobljenik. 1947. postaje redovni profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu. Kosta Hakman je umro 9. decembra 1961. u Opatiji.

 divjak

Ksenija Divjak

Ksenija Divjak rođena je aprila 1924. godine u Ivanić Gradu, u Hrvatskoj.U Zagrebu živi do 1941. godine, kada kao izbeglica dolazi u Beograd. Upisuje se na Umetničku akademiju u Beogradu 1943. godine. Na beogradskoj Akademiji za likovnu umetnost diplomirala je 1949. godine. Bila je član "Lade".Izlagala je na mnogim zajedničkim izložbama u zemlji i inostranstvu, koje su predstavljale našu savremenu likovnu umetnost. Umrla je u Beogradu, 27. februara 1995. godine.

 

Lazar Vozarević

Lazar Vozarević (1925-1968) rodjen je 1925. u Sremskoj Mitrovici. Školu za primenjene umetnosti u Beogradu upisao je 1941, a 1943. godine Akademiju za likovne umetnosti koju je završio 1948. Bio je član Jedanaestorice i Decembarske grupe. 1960. postao je docent na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu. Pored slikarstva bavio se ilustracijom knjiga i mozaikom. Umro je 1968. godine u Beogradu.

 

Lazar Vujaklija

Lazar Vujaklija (1914-1996) rodjen je u Beču 1914. godine. Bio je učenik Petra Dobrovića. Bio je ekspresionista i simbolista, inspirisan scenama i ornamentima na sećcima. Jedan je od najznačajnijih i najuticajnijih umetnika druge polovine XX veka, upamćen kao pionir ultra- moderne na našim prostorima. Svoja nadahnuća je crpeo i iz narodne i religiozne umetnosti, a bio je i izuzetan muralista. Bavi se slikarstvom, tapiserijom i grafikom. Bio je član grupe "Samostalni" i "Decembarske grupe". Na studijskim putovanjima bio je u Parizu, Grčkoj, Italiji, Švajcarskoj i u Hilandaru.Njegova dela se nalaze u svim nacionalnim kolekcijama. Umro je u Beogradu 1996. godine.

 

Ljubica Cuca Sokić

Ljubica Cuca Sokić ( 1914 - 2009.) rodjena je u Bitoli 1914. godine.Gimnaziju je pohadjala u Beogradu, gde joj je profesor crtanja bila Zora Petrović. Slikanju su je učili profesori Beta Vukanović,Ljuba Ivanović i Ivan Radović. Ljubica Sokić je radila i izlagala u Parizu u godinama od 1936. do 1939. godine. Po povratku iz Pariza, prvi put je samostlno izlagala svoje radove 1939. godine u beogradskom paviljonu Cvijeta Zuzorić. Jedan je od osnivača umetničke grupe ''Desetorica''. Bila je profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu od 1948. do 1972. Godine 1968. postala je dopisnik SANU, a od 1978. bila je redovan član. Pored slikarstva bavila se ilustracijom dečijih knjiga i časopisa, kao i izradom skica za filmove. Njeno slikarsvo se opisuje kao intimističko. U početku je slikala mrtve prirode, pejzaže, figure i portrete. Povremeno je koristila i tehnike kolaža i eksperimentalnih materijala.

 

Ljubodrag Jale Janković

Ljubodrag Jale Janković (1932- ) rodjen je 1932. godine u Pirotu. Akademiju primenjenih umetnosti- odsek slikarstvo završio je u klasi profesora Vinka Grdana. Učestvovao je na mnogim izložbama u zemlji i inostranstvu. Sada je redovan profesor na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu. Autor je preko 40 samostalih izložbi kao i mnogih grupnih u zemlji i inostranstvu.

 maskareli

Mario Maskareli

Mario Maskareli (1918-1996) rodjen je na Cetinju 1918. godine. Završio je Akademiju likovnih umetnosti, odsek slikarstvo 1951. godine u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Iste 1951. godine pohadjao je i specijalni kurs grafičke umetnosti kod profesora Boška Karanovića.1950/51. predavao je u Školi primenjenih umetnosti u Herceg Novom. Pripadao je grupama Samostalni, Beogradska grupa i Lada. Usavršavao se i u Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Belgiji i Holandiji. Prvi put je izlagao 1948. godine. Slikao je i grafike, ilustracije, a bavio se i scenografijom, unutrašnjim dizajnom, kao i organizovanjem kulturnih dogadjaja.

 celebonovic

Marko Čelebonović

Marko Čelebonović (1902-1986) rodjen je u 1902. godine u Beogradu. Studirao je prava i ekonomiju u Engleskoj i Francuskoj. Prvu izložbu imao je u Parizu 1925. Nakon drugog svetskog rata vratio se u Jugoslaviju i u periodu od 1948-1960. bio je profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. U to vreme imao je brojne izložbe u Parizu, Beogradu, Cirihu, Sarajevu, Skoplju i Nišu kao i veliki broj kolektivnih izložbi širom sveta na kojima je izlagao sa francuskim i jugoslovenskim slikarima. 1963. dobio je nagradu za životno delo ‘’7. juli’’. Dela Marka Čelebonovića su karakteristična po orijentalnom balkanskom duhu kojim odišu.

 popovic

Mića Popović

Mića Popović (1923-1996) rodjen je 1923. godinu u Loznici. Završio je gimnaziju u Beogradu gde je 1946. godine upisao i Akademiju umetnosti u klasi Ivana Tabakovića. Zajedno sa Batom Mihailovićem, Petrom Omčikusom, Miletom Andrejevićem, Ljubinkom Jovanović, Kosarom Boškan i Verom Božičković otišao je u Zadar 1947. gde je oformio čuvenu “Zadarsku grupu”. Po povratku u Beograd zabranjeno im je da se vrate na Univerzitet, jer su vlasti smatrale ovu grupu subverzivnom. Kasnije im je to dozvoljeno, ali je Mića Popović nastavio da studira sam, uz pomoć profesora Tabakovića. Kao slikar , Popović je najpoznatiji po svom “enformel” (francuski: informel, neformalno) periodu (1958-1968) i ‘’slikarstvu prizora’’ ( od 1968). Bio je autor nekoliko filmova 1960-ih, od kojih su dva (“Čovek iz hrastove šume” i “Delije”) bila zabranjena od vlasti. Za dopisnog člana SANU izabran je 1978, a za redovnog 1985. Umro je 1996. godine u Beogradu.

 konjovic

Milan Konjović

Milan Konjović (1898-1993) rodjen je 1898. godine u Somboru gde je završio osnovnu i srednju skolu. 1914. godine imao je prvu izložbu sa 50- tak radova oslikanih u prirodi. 1919. godine primljen je na Akademiju likovnih umetnosti u Pragu u klasi profesora Vlaha Bukovca, ali je već posle dva semestra napustio Akademiju i samostalno nastavio obrazovanje, da bi kasnije studije nastavio u Beču. Slikarski opus Milana Konjovića čini 6.000 radova iz 7 faza: Rana faza (1913-1928), Plava faza (1929-1933), Crvena faza (1934-1940), Siva faza (1945-1952), Koloristička faza (1953-1960), Asocijativna faza (1960-1985) i Vizantijska faza (1985-1990). Imao je 297 samostalnih izložbi i 700 kolektivih u Pragu, Njujorku, Londonu, Amsterdamu, Parizu, Moskvi, Rimu... 1992. godine izabran je za člana SANU. Umro je u Somboru 1993. godine.

 mihailovic

Milorad Bata Mihailović

Milorad Bata Mihailović (1923- ) rodjen je 1923. godine u Pančevu. Upisao je Likovnu akademiju u Beogradu, da bi je već 1947. sa svojim istomišljenicima napustio i otišao da slika u Zadru gde su osnovali "Zadarsku grupu". Bio je član grupe "Jedanaestorica", prvi put izlaže 1947. godine, a prvu samostalnu izložbu otvara 1951. godine u Beogradu. Godine 1952, sa svojim prijateljima iz "Zadarske grupe", prelazi u Pariz gde se stalno nastanjuje.Imao je stotinak samostalih izložbi na svim kontinentima. 1985. godine izabran je za člana van radnog sastava SANU, u odeljenju likovnih i muzičkih umetnosti. Živi i radi u Parizu.

 

Miograg Rogić

Miodrag Rogić (1932- ) je slikar i grafičar rodjen u Beogradu 1932. godine. Bio je profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu od 1961. do 1988. godine. Izlagao je crteže, slike i grafike. Član je ULUS-a. Dobitnik je nagrada za grafiku i slikarstvo Oktobarskog salona, Oktobarske nagrade grada Beograda, nagrade ULUS-a – monografija, nagrade Veliki pečat grafičkog kolektiva, nagrade za životni doprinos grafičkoj umetnosti, kao i ‘’Politikine’’ nagrade za likovnu umetnost. Imao je 25 samostalnih izložbi u Beogradu.

 komatina

Mito Komatina

Mito Komatina diplomirao je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1988. Magistrirao je 1990. godine. Svoje radove izlagao je na brojnim samostalnim izložbama u Beogradu, Baru, Pančevu, Nišu, Londonu, Torontu… Česta tema njegovih radova su gradovi i predeli, a Beograd je večiti motiv u kome su kroz kombinovanu tehniku grafike, crteža, tempere i akvarela prisutni svi istorijski slojevi, evropski i orijentalni. Komatina je izvanredan crtač, grafičar i mix media umetnik.

 bracic

Nenad Bračić

Nenad Bračić rođen je u Sisku 1955 . Diplomirao na Akademiju lepih umetnosti BRERA u Milanu 1981.god. Specijalizirao al’ fresko slikarstvo u studiju Gienaro Francese Breša Italia. Član ULUS-a od 1983. sekcije za Proširene medije. 1995.god.osniva Metafizički Muzej. Učestvovao na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu i Beloj Crkvi kao samostalni umetnik.

 ivanjicki

Olja Ivanjicki

Olja Ivanjicki (1931- ) rodjena je u Pančevu 1931. godine u ruskoj bolnici. Njeni roditelji došli su posle progonstva iz Rusije posle Oktobarke revolucije. Živeli su u Kragujevcu gde je Olja Ivanjicki živela sve do dolaska u Beograd gde je studirala vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Mada je upisala vajarstvo, od samog početka se uglavnom bavila slikarstvom. 1957. godine završila je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Sretena Stojanovića. Po završetku postdiplomskih studija, 1962. godine dobila je posebno priznanje i stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u SAD-u, a 1978. godine i mogućnost da učestvuje u programu Fulbrajtove fondacije Artistin Residencena Rhode Island School of Design. Imala je 87 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njene slike nalaze se mnogim muzejima i galerijama širom sveta- Metropoliten muzej u Njujorku, Muzej santa Barbara, Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej moderne umetnosti u Skoplju, Gradski muzej u Rovinju, Mrsi Koledz Dobs Feri u Njujorku... Član je ULUS-a.

 milosavljevic

Peđa Milosavljević

Peđa Milosavljević (1908-1989) rodjen je u Lužanima kod Kragujevca.Gimnaziju i Pravni fakultet završio je u Beogradu, a slikarstvo je učio privatno kod Jovana Bijelića. Bavio se diplomatijom, a objavio je i knjigu eseja ‘’Izmedju trube i tišine’’, kao i dramu ‘’Zopir’’. Bio je član SANU. Samostalno je izlagao na mnogobrojnim izložbama u zemlji i svetu i dobio brojne nagrade za svoje delo, izmedju ostalog i gran-pri Medjunarodne izložbe u Parizu 1937. godine. Umro je u Beogradu 1989.

 lubarda

Petar Lubarda

Petar Lubarda (1907- 1974) rodjen je na Cetinju 1907. godine .Studije slikarstva započeo je u Beogradu 1925, ali je već naredne godine otišao u Pariz gde je samostalno učio slikarstvo u pariskim muzejima i galerijama i povremeno izlagao na grupnim izložbama. Prvu samostalnu izložbu imao je u Rimu 1929. godine. Učestvovao je u organizovanju i osnivanju prve umetničke škole u Crnoj Gori u kojoj je bio i profesor. 1951. godine otvorio je izložbu u Beogradu koja je bila od istorijskog značaja jer jer je predstavljala radikalno moderan pristup soc-realističkom stilu slikarstva bivše Jugoslavije. Nakon uspeha te izložbe imao je dve samostalne izložbe u Parizu. Dobitnik je brojnih nagrada: na bijenalu u Sao Paolu 1953, prva nagrada na bijenalu u Tokiju 1955, Nacionalna nagrada Gugenhajma 1956…Usavršavao se u Indiji, Francuskoj, Španiji, Italiji, Nemačkoj, Sovjetskom savezu, Brazilu, Engleskoj, Belgiji, Siriji i Libanu.

 

Petar Omčikus

Petar Omčikus ( 1926- ) rodjen je u Sušaku ( Rijeka). Od 1937. živeo je i školovao se u Beogradu. Po završetku Drugog svetskog rata studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Ivana Tabakovića. U vreme studenskih dana, medjutim, napušta Akademiju i odlazi u Zadar pridruživši se takozvanoj Zadarskoj grupi kojoj su pripadali i Mića Popović i Milorad- Bata Mihailović, a koja je izazvala znatne promene u našoj savremenoj umetnosti i ostavila dubok trag u njoj. Nakon pola godine u Zadarskoj grupi priključuje se grupi Jedanaestorica, i iste godine (1951) priredjuje prvu samostalnu izložbu, a potom odlazi u Pariz. Prvu retrospektivnu izložbu u Beogradu priredio je 1985. godine u Muzeju savremene umetnosti. Od 1982. bavi se i skulpturom. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja. Za člana SANU izabran je 1999. godine.

 trkulja

Radislav Raša Trkulja

Radisav Raša Trkulja rođen je 09.04.1938 godine u Kladovu. Diplomirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Đorđa Andrejevića – Kuna 1963. godine. Postdiplomske studije završio u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića u Zagrebu 1965. godine. Majstor slikar od 1965.- godine. Član ULUS-a od 1964. Član Srpskog umetničkog društva ”LADA“ od 1968. godine. Prvi put samostalno izlagao 1957. godine u Negotinu. Osnovao je Galeriju PENA u Đerdapu 1975. godine sa stalnom postavkom svojih dela. Jedan je od osnivača Umetničkog druženja Krajinski krug u Negotinu 1991. godine. Od 1993. do 2000. godine direktor je Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Do sada je izlagao na preko 70 samostalnih i na preko 400 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Beč, Firenca, Karakas, Stokholm, Milano, Njujork, Berlin, Toledo, Pariz, Tel Aviv, Nikozija, Tripoli. Učesnik je na mnogobrojnim likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Slike mu se nalaze u fondovima muzeja i galerija u zemlji i inostranstvu, kao i u mnogim privatnim kolekcijama. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja za slikarstvo u zemlji i inostranstvu.

 stojkov

Sava Stojkov

Sava Stojkov (1925- ) rodjen je 29. marta 1925. godine u Somboru i jedan je od najpoznatijih slikara srpske naivne umetnosti sa tendencijama fotorealizma.Izlagao je u zamlji i inostranstvu, širom sveta, oko312 puta samostalno, kao i na jos 550 grupnih izložbi i dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Najznačajnija priznanja su Velika nagrada bijenala u Milanu 1980. godine, Nagrada I bijenala jugoslovenske naivne umetnosti u Svetozarevu 1982. godine, nagrade u Veroni 1982. i 1984. godine, nagrada bijenala za životno delo u Jagodini 1993. godine i Masarikova nagrada u Pragu 1996. godine. Živi i stvara u Somboru.

 

Slava Bogojević

Slavoljub Slava Bogojević (1922-1978) rođen je 1922. godini u Nišu. Završio Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu, 1951. godine, kod profesora Nedeljka Gvozdenovića i specijalizaciju (dva semestra) kod profesora Zore Petrović. Radio je u slikarskoj radionici Narodnog pozorišta u Beogradu, kod slikara Jovana Bijelića, koji je tada bio scenograf u istom. Izlagao sa grupama "Jedanaestorica", "Šestorica" i "Lada". Živeo i radio u Parizu i Atini. Bio je jedna od najintrigantnijih ličnosti boemskog Beograda. Kao umetnik je pobudjivao pažnju svojih savremenika i o njemu se dosta pisalo, ali nikada nije postao predmet sistematičnih naučnih istraživanja. Bio je slikar, ilustrator, skulptor, pesnik, nesvakidašnja ličnost koja je obeležila drugu polovinu XX veka. Umro je u Beogradu 1978. godine.

 

Stojan Aralica

Stojan Aralica (1883-1980) rodjen je u Škarama kod Otočca, u Hrvatskoj. Slikarstvo je učio u Minhenu i Pragu. Prvu samostalnu izložbu imao je u Zagrebu 1919. godine. Putovao je po Italiji, Španiji i severnoj Africi. Od 1925. do 1934. godine sa prekidima živi u Parizu gde izlaže u poznatim pariskim salonima. Živeo je i u Beogradu i Štokholmu. Bio je član grupe Oblik i Šestorica. Po stilu je kolorista. Izlagao je na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama. Umro je u Beogradu 1980. godine.

 djuric

Stojan Đurić

Stojan Đurić ( 1962- ) rodjen je u Velikoj Plani, Fakultet likovne umetnosti i magistarske studije završio je u Beogradu kod profesora Momčila Antonovića. Član je ULUS-a. Živi i radi u Velikoj plani i Beogradu. Dobitnik je više nagrada za slikarstvo.